Добре дошли в нашия сайт за професионално презареждане на тонер касети.

Изпратете съобщение чрез контактната форма

Поръчка и допълнителна информация:


в раб. време(9:00-18:00 Пон.-Петък):
Skype:   zareditoner
Телефон:   02/ 873-11-79
Телефон:   02/ 971-21-61
Мобилен:   0896/ 800 620

24/7 (през цялото денонощие) :
Направете online заявка
E-mail:   zareditoner@gmail.com
Questions
 1. Защо да презареждам / рециклирам касетата си?

  Две основни прични: опазвате околната среда и оптимизирате разходите си.
  Чрез презареждането на касета вие подпомаганте за опазването на околната среда и спестявате до 70% от разходите за нова касета. 2. Каква е разликата между рециклирането и презареждането?

  Презареждането представлява демонтиране и почистване на основните компоненти на една касета, премахване на остатъчен тонер, зареждане с нов тонер и тестване на касетата.
  Рециклирането включва презареждане, но също така и подмяна на износени части – например барабан, например нож и др. Рециклирането на касетата може да удвои живота на една касета. 3. Колко пъти може да се презареди една касета, без да се наложи подмяна на части?

  Средно статистически около 2-3 пъти. Всичко зависи от това как се ползва касетата – единични ли са заданията за печат, колко е натовареността на листа с тонер и прочие субективни и специфични фактори. Случвало се е да е необходима подмяна на компонент на 1-во зареждане, случвало се е и чак на 3-то или 4-то. Всяка касета е специфична и се ползва по уникален начин. 4. Колко пъти може да се зареди/рециклира една касета ?

  Стига да се подменят необходимите резервни части, които се износват, когато се наложи, старите пластмасови тела може да се използват докато не се счупят. Статистиката сочи че има касети премнали 30-32 цикъла. 5. Надеждно ли е презареждането ?

  Ако е направено професионално с необходимата техника и материали – ДА. Ето някои важни условия:
  - Касетата е необходимо да е демонтирана правилно, без да се поврежда;
  - Необходими са качествени материали за рециклирането, които да не повреждат останалите компоненти и които да дават надеждност и добра разпечатка;
  - Необходим е опит и познания за правилно и бързо диагностициране на специфичните проблеми които може да има дадена касета;
  - Необходима е специализирана техника за почистване – специални прахосмукачки за тонер, почистващи станции, предпазни маски и др;
  - Необходима е техника за тестване на готовите касети – машини (принтери и копири), които да се поддържат в изрядно положение, за да може на тях надеждно да се тестват касетите;
  - Необходима е добра опаковка на вече готовата касета. 6. Що е тонер?

  Тонерът представлява прахообразен материал, който се ползва при лазерните принтери, при копирите, някои факсове и многофункционални устройства, за сформиране на изображение върху хартия. В по-ранните години на разработването му тонерът се състои единствено от въглероден прах. В последствие, за да се подобри качеството на разпечатваното изображение, въглерода се смесва с полимер. Частиците на тонера се разтопяват под въздействието на нагревателя в изпичащата секция на принтера/копира и се залепят плътно върху листа. Използванят полимер варира в зависимот от производителя но може да бъде разделен условно на два вида - SAC (Styrene Acrylate Copolymer) и PR (Polyester Resin). Формулите на различните тонери се различават много при различните производители, както и за различните модели машини. Тонерите най-често се различават по формулата, по големина на частиците и по температура но топене. В началото големината на частицата на тонера е около 14-16 микрона, дори и по-голяма. За да се подобри резолюцията на разпечатката, големината на частиците е намалена до около 8-10 микрона и е постигната резолюция от 600 dpi. Проведени са и по-нататъчни проучвания за намаляване на размера на частиците, за да се подобри резолюцията на разпечатката, използвайки нови технологии като "Емулсия-Агрегация". По принцип тонерът се прави чрез смесване на съставките във формата на плочки, които се натрошават, след което се правят на малки топчета, които се раздробяват на ситни частици с стриктно котролирана големина под въздеиствито на силна въздушна струя. В края на процеса се получават зрънца тонер, които ако се гледат под микроскоп, се вижда че имат доста неправилни форми и издатъци. За да получат по-добро качество на разпечатката, някои компании подлагат тези частици на допълнителна химична обработка за да уголемят малко зрънцата. По този начин се получават по еднородни зрънца с еднакви форми. Колкото са по-малки тези еднородни форми, толкова е по-ниска консумацията на тонера и по-добро възпроизвеждането на различните цветове. Тъй като е ситна прахообразна смес, тонера може да се разпрашава във въздуха, тоест е много летлив. Той може да води до раздразнения на хора сътрадащи от респираторни заболявания като астма или бронхит. При изследвания на бактерия през 70-те години са се установили негативни ефекти върху здравето причинени от елемента PYROL, които се използва и повреме на процеса на произвеждане на въглеродната компонента в тонера. В резултат процеса на производство на тонера е променен и проблемният компонент е премахнат от крайният продукт - тонера. Тонерът може да бъде изчистен от кожата или от дрехите със студена вода. Хладката или топлата вода ще размекнат тонера и той може да попие в материята на дрехата и да остави петно. 7. Какво значи dpi?

  Dpi идва от "Dots per inch" - точки на инч (1 inch = 2,54 см). Тази спецификация оказва качеството на разпечатката - тоест колко детаилно се разпечатва дадено изображение (на текст почти не се забелязва, но при снимките личи много). Колкото е по-висок dpi, толкова е по-качествено изображението. При по-старите принтери (HP II/III, HP IIp/IIIp) dpi (резолюцията) e 300 dpi. При следващото поколение принтери (HP 4,4+,5,5p,6p) резолюцията е подобрена до 600 dpi. При съвременните лазерни принтери резолюцията е 1200 dpi. На пазара се предлагат и машини, които са с различна резолюция по вертикала и по хоризонтала - примерно 1200 x 600 dpi. Възможно е чрез интерполация (софтуерно изглаждане на крайните точки по изображенията) резолюцията да бъде повишена малко. Примерно при съвременните цветни лазерни принтери оптичната резолюция която дава лазера е 600 на 600, и в редки случаи 1200 на 600 точки. Чрез интерполазия производителите твърдят че се постигат реални 2400 на 2400 точки, че дори и 3600 на 3600, но дали това е наистина точно така е относително и спорно. При мастилоструйните принтери резолюцията е по-висока (което се позволява от технологията им на печат) и стига до към 4800 dpi, като при някои модели на принтерите Epson достига 5760 dpi. Това прави мастило струйните принтери подходящи за разпечатки на цветни снимки. Друг е въпроса че е нецелесъобразно поради цената на консуматива. 8. Къде и как да съхранявам тонер касетите/мастилниците си?

  Най-добре е да си стоят в машината, но ако сте закупили нова или имате стара празна, или поради някаква причина касетата е извън машината, то тя трябва да се държи на сухо, тъмно, хладно и проветриво място при температура от 10 до 25 градуса по Целзии. Твърде високите или твърде ниските темепартури оказват лошо влияние както на самия тонер (праха), така и на някои от частите на касетите. Влагата също е недопустима, тъй като по касетат има доста електрически контакти, а и тонера се пресича от вода, а при влага му се влошава качеството. По принцип тонер касетите може да съхранявате без проблем 2-3 месеца без да ползвате (с изключение на 1-2 модела като тези за HP IIp/IIIp) без да им се влоши качеството и без да се повредят. За някои от касетите при които има особености, например касетите за Lexmark OPTRA S или OPTRA E 320 e необходимо да се поставят специални "shipping lock", заключващи механизми, които раздалечават оптичния барабан от разпределителната ролка. Ако не бъде поставен и касетата се съхранява без да се ползва повече от 1 месец, тези части се повреждат и касетата става негодна (повредените и части трябва да се сменят).
  При мастилоструйните принтери нещата не седят така обаче - там срока за съхранение на разпечата мастилница без да работи е доста по-къс (максимум около седмица), тъй като има опастност от запушване на дюзите на главата (не че не се случва някой път да издържат и доста повече, но е чиста случайност). Съхранявайте отново на сухо, тъмно, хладно и проветриво място, като колкото е по-ниска температурата по-добре - може и в хладилник (предпазва се от запушване). Естествено ако държите главата за струйният си принтер в хладилник, я сложете в самостоятелна опаковка, а и като я вадите от хладилника имайте в предвид, че мастилото вътре се разширява малко и е възможно главата леко да потече - избършете дюзите със салфетка. По принцип се предлагат стойки за съхранение на глави, което също е добър вариант, но не удължава особено срока за съхранение (до около месец). Има и патрони, които нямат дюзи и съответно те могат да се съхраняват без проблем значително по-дълго, но следете срока на годност. В тези случаи дюзите които се запушват са в самата машина, което значи че проблема е по-сложен - главата е най-вероятно резервна част, и то на висока цена. 9. Защо след като ми е заредена мастилницата, на компютъра ми излиза съобщение че е празна?

  Защото принтера връща на компютъра информация че ползвате същата мастилница, за която той вече знае че е празна, и понеже няма датчик за нивото на мастилото софтуера ви лъже че е празна. При старите модели глави, примерно 6615, 51645, 8727, 8728 софтуера помни последните три глави поставяни в машината, което може да помогне да се ресетира нивото на мастилото в софтуера и да ви показва актуалното. Подробни инструкции за ресетиране на тези глави има тук. При по новите модели глави, HP 21, HP 22 и подобни, ID на мастилницата (информацията за главата и нивото) се помни в самата глава и веднъж свършила, няма как софтуера да бъде излъган че е отново пълна. Решението е да изключите предупредителното съобщение на софтуера. 10. Защо някои касети имат чипове?

  Чиповете служат за да дават пълна и точна информация на машината за консуматива, на който са поставени - точен брой копия направени с тази касета, както и да ви предпази от печатането на некачествени копия, като следи за изчерпването на зададените в чипа копия, които съответстват на капацитета на касетата, както и като следи за това дали касетата е оригинална. Лошото е, че понякога тези чипове пречат при повторната употреба на касетата - машината показва съобщение, че касетата е празна или, че е с неоригинална касета. Въпреки това съобщение някои машини позволяват правенето на разпечатки при това положение, просто на предупредителното съобщение се дава "Cancel". Други машини обаче не позволяват печат. Решението е смяна на чипа. Напоследък за повечето по-популярни типове машини чипове се намират, лошото е че зареждането се оскъпява с цената на чипа. 11. Какво значи плитка или дълбока касета?

  Доста модели машини могат да работят с два типа касети, с различни капацитети. Примерно да вземем машината HP Laserjet 1320. Тя може да работи с два различни консуматива - Q5949A, която е за 2500 копия, и Q5949X, която е за 6000 копия. И двете при 5% натоварване на страницата. Виждате и двете касети са с един и същи парт номер, разликата е последната буква - A е за по-малкият капацитет и за това е плитка, X е за по-големия капацитет и за това е дълбока. По евтиният вариант на НР 1320 - НР 1160 е направен да работи само с малка касета, естествено за да може да си плащате повече за консуматива, и производителя да печели от това (сметнато на брой копия разпечатките с малката касета са с около 23-24% по-скъпи). 12. Можете ли да ми замените касетата при зареждане - аз да оставя моята, а вие да ми дадете готова заредена?

  По принцип това би Ви спестило време и е по-удобно за вас, но за съжаление нашата компания не предлага тази услуга. Защо? Всяка касета и всеки клиент са уникални, в смисъл всеки печати различни неща, но като натоварване и типове разпечатки при един Клиент те са еднотипни. При някои Клиенти разпечатките са с доста висока натовареност - примерно над 80% от листа е запълнен (клиент 1), при други са с ниска натовареност - примерно до 20% от листа са запълнени (клиент 2). Да кажем хипотетично, че разменяме на първото зареждане двете касети на клиент 1 и клиент 2. Касетата на клиент 2 е доста по-износена като части (почистващ нож, оптичен барабан, магнитна ролка, разпределителен нож и т.н) защото поради по-ниската консумация на тонер (разпечатката е с натовареност до 20%) касетата е направила доста повече копия, за да изразходи същото количество тонер сравнено с касетата на клиент 1 (там поради по-високата запълненост на страницата тонера свършва по-бързо за по малко на брой копия). При това положение, ако връчим касетата на клиент 2(по-износената) на клиент 1, не смятате ли че той е ощетен? За това всеки си ползва неговата касета и получава ясна представа при еднотипната си работа, колко консумира, как му се износват частите, и че той си е консумирал както тонера, така и износването на частите. 13. Защо трябва да се сменят понякога части на касетата която зареждам?

  Тонерът в касетата не е единственото нещо в нея което се изчерпва като ресурс. При правенето на отпечатък върху листа се прехвърля тонера, но пряк контакт с него има и оптичния барабан, и тъй като хартията е абразивен материал постепенно повърхността му се износва и след известно време (2-3 цикъла за зареждане) той е изцяло негоден. Износват се и всички механични части, който имат или са свързани с механично движение - почистващи ножове, разпределителни ножове. Изностват се и частите подложени на силно електростатично напрежение - като например магнитната ролка. Ориентировъчно ресурса на частите е следния (но не задължително, някои части може да издържът повече, някои по-малко; и говорим при правилна работа техниката):
  - оптичен барабан - около 2-3 зареждания;
  - почистващ нож - около 2-3 зареждания (хубаво е с нов барабан да се слага и нов нож, тъй като двете са в прек контакт и повърхностите им се нагаждат една спрямо друга с течение на копията);
  - магнитна ролка - около 5-6 зареждания;
  - нож recovery - около 5-6 зареждания;
  - нож sealing - около 5-6 зареждания;
  - корона - PCR (primary charge roller) - около 5-6 зареждания;
  - самият контейнер, пластмасовото тяло на което са всички тези части, неможе до безкрайност да се ползва - около 10-12 зареждания;
  Всички горепосочени са ОРИЕНТИРОВЪЧНИ и незадължителни. 14. Защо всички копия като капацитет на касетите се дават при 5% запълненост на листа и колко е това?

  Това е приетия стандарт, и служи да се сравняват еднакви неща. Примерно не бихте могли да сравните касета печатаща 5000 копия при 25% запълване, с касета печатаща 12000 копия при 5%, при коя излиза по-евтина разпечатката. Трябва да се сравняват еднакви величини. Пример за 5% натоварена страница можете да видите тук

Поръчка и допълнителна информация:

От 09:00-18:00 Пон.-Петък:
Skype:   zareditoner
Телефон:   02/ 873-11-79
Телефон:   02/ 971-21-61
Мобилен:   0896/ 800 620


Офис: София 1750, жк.Младост 1, бл.30, вх.3, партер, карта

24/7 (през цялото денонощие) :
Направете online заявка
E-mail:   zareditoner@gmail.com